11 Mart 2015 Çarşamba

Kıskançlık Kötü Bir Duygu mudur?


Kıskançlık dendiğinde aklımıza genelde kötü olaylar gelir.
Kardeşini kıskandığı için ona zarar vermek isteyen büyük çocuğumuz veya kıskanç bir sevgilinin kız arkadaşına çektirdiği eziyet.
Daha başka aklımıza gelebilecek neler var?Kıskandığı için bize zarar veren bir arkadaşımız olabilir.

Peki "Kıskançlık kötü bir duygu mudur?" diye sorsam ne cevap verirsiniz?
Kendinize bu sorunun cevabını vermek için biraz zaman tanıyın.

"Evet." cevabını verdiyseniz bir de şu soruyu cevaplamanızı rica edeceğim:
"Sevinç kötü bir duygu mudur?"
Buna muhtemelen "Hayır." cevabını verdiniz.

İçimizden doğal olarak gelen bir duygudur "sevinmek", öyle değil mi?
Kimse sizi sevinmediğiniz bir duruma zorla sevindiremez.Doğru mu?

Aslına bakarsanız tüm duygularımız içimizden doğal olarak gelir.
Peki içimizden doğal olarak gelen bu duyguların iyisi, kötüsü olabilir mi?
Belki şaşıracaksınız ama doğru cevap: 
Hayır.Duygularımızı iyi ve kötü duygular olarak ayıramayız!
İçimizden gelen öfke,kıskançlık,sevinç,mutluluk,huzur,kızgınlık,rahatlık gibi duygularımızın her biri doğaldır.

Ancak duygularımız sonucu kötü bir davranışta bulunuyorsak, o zaman davranışlarımızı kontrol etmeyi bilmiyoruz demektir.Duygular değil, davranışlardır asıl kötü olan.

Çocuğumuz bize yaşadığı olaylar karşısındaki duygularından bahsederken, işte bu yüzden onu yadırgamamalıyız.Çünkü duyguları o anda içinden doğal olarak geliyor.Duygunun gelişini kontrol etmesi neredeyse imkansız.Bırakalım duygularını açık açık ifade etsin ve bize anlatsın.

Çocukların özellikle kardeşlerini kıskanmaları gayet doğaldır.Asıl sorun, çocuk ayıplanacağını veya yadırganacağını düşünerek kıskançlığını belli etmeyip içine atıyorsa başlar.

Çocuğun bastırdığı kıskançlık duygusu, vücudunda görülen çeşitli rahatsızlıklarla dışarıya yansır.Baş ağrısı,mide bulantısı,alerjik hastalıklar,saç dökülmesi,vb..Tek çaresi ise kıskandığını sözel olarak ifade edebilmesidir.

Örneğin: "Bütün gün sen kardeşimle evdesin.Bense okuldayım.O seninle daha uzun zaman birlikte oluyor." diyebiliyor ve bunun için çok üzgün olduğunu, sizi çok özlediğini söylüyor, hatta bunları söylerken ağlıyorsa, duygularını size rahatlıkla açabiliyor demektir.

Buna benzer bir durumda yapabileceğiniz şeylerin başında ona sarılmak geliyor.
Söylediklerini onaylayın.Tekrarlayın.
Çok haklı olduğunu, sizin de onunla daha çok zaman geçirmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.
Kardeşinin yaşındayken onunla birlikte neler yaptığınızı anlatabilirsiniz.
Kardeşinin de büyüyünce okula gideceğini hatırlatabilirsiniz.
O evde yokken, aslında eğlenceli şeyler yapmadığınızı anlaması için gününüzü ona anlatabilirsiniz.
Boş zamanlarınızda birlikte daha çok vakit geçirmek için planlar yapabilirsiniz.

Arkadaşının sahip olduğu bir oyuncağa sahip olmayan çocuk arkadaşını kıskanabilir.Genellikle görülen kötü davranış ise sahip olmayı istediği şeyi çaktırmadan cebine atmasıdır.Böyle bir durumda aşırı tepki göstererek çocuğu azarlamak, bir dahaki sefere cebine koyduğu eşyayı sizden de saklamasına sebep olabilir.Bu davranışın kötü bir davranış olduğunu ona anlatmamız gerekir.Çok sevdiği bir eşyayı haberi olmadan birinin alıp götürdüğünü hayal etmesini sağlayın.Odasında o çok sevdiği eşyayı arayıp bulamadığında nasıl hissedeceğini sorun ona.Bu şekilde empati kurmayı ve kıskançlığı yüzünden başkalarını üzmemesi gerektiğini öğrenecektir.

Eğer bir olay karşısında öfkelenmiş ve yanlış davranışlarda bulunmuş olursa, o zaman davranışıyla ilgili konuşalım.Önce olayı anlatmasını isteyelim.Böyle bir olay karşısında öfkelenmekte haklı olduğunu söyleyelim.Öfke ile hareket ettiğimizde başkalarına zarar verebileceğimizi, sonradan pişmanlık duyacağımız şeyler yapmamak için öfkemizin geçmesini beklemememiz gerektiğini söyleyelim.Öfkesini nasıl kontrol edebileceğini ona anlatalım.Örneğin konuşmadan, derin nefesler almasını ve sakince kendini nasıl ifade edebileceğini düşünmesini öğütleyebiliriz.Öfkesi geçmiyorsa, oradan bir süreliğine uzaklaşması da düşünmesi için ona zaman kazandıracaktır.

Duygularını özgürce ifade edebilen bir nesil yetiştirmek dileğiyle.
Sevgiyle kalın.
Eda S.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder