30 Aralık 2014 Salı

10 Dakika Manevi İhtiyaç Molası


Zaman hepimiz için hızla akıp geçiyor. Koşturmacamız sabah başlayıp gece kafamızı yastığımıza koyuncaya kadar sürüyor.Bizim günümüz nasıl geçti gayet iyi biliyoruz.Peki ya çocuğumuzun günü nasıl geçti?Biliyor muyuz?Çocuğumuzla konuşmak için bolca vaktimiz olsa dahi, onun gün içinde yaşadığı olaylar karşısında neler hissettiğini, bize söylemek isteyip söyleyemediği bir şeyin olup olmadığını biliyor muyuz?

Her çocuğun ihtiyacı olan manevi ihtiyaç molasından bahsedeceğim size.
Eğer molayı uygulamaya başlarsanız, çocuğunuzun yaşadığı, daha önce size hiç söylemediği olayları kendi ağzından duyacak, çocuğunuzun sizinle ve çevresindeki kişilerle yaşadığı olaylar karşısında neler hissettiğini öğreneceksiniz.

Kızım eve geldikten sonra, ona okulda neler yaptığını sorarım.Genellikle ya kısa cevaplar verir, ya da hatırlamadığını söyler.Ne zaman uyumak için yatağa yatsa, bana gün içinde onu mutlu eden veya üzen olayları anlatmaya başlar.
Ben kızımın neden yatağa yattıktan sonra konuşmaktan hoşlandığını merak ederken, çok değerli bir psikologdan bu konuda bir yöntem öğrendim.Meğer farkında olmadan o yöntemi uyguluyor ve şartlarını yerine getiriyormuşum.

Çocuğunuzu rahatlatarak, sizinle konuşmasını kolaylaştıracak, çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirecek olan  10 dakikalık manevi ihtiyaç molasını nasıl uygulayabilirsiniz?

Çocuğunuzla baş başa olacağınız,sessiz bir odaya geçin.
Gece lambasını açarak veya bir mum yakarak, ışığı kapatın.Böylece odanın içindeki diğer nesneler dikkatini dağıtmayacak ve sadece size odaklanacaktır.
Çocuğunuzu karşınıza alarak oturun.
Çocuğunuzun gözlerine bakarak gülümseyin.Eminim ki bunu içinizden gelerek,doğal olarak yapacaksınız.O sizin biricik yavrunuz.Yumuşayın ve bunu çocuğunuza hissettirin.
Onun hakkındaki iyi düşüncelerinizi ve dileklerinizi anlatarak başlayın.
Doğduğunda neler hissettiğinizi, aklınızda kalan güzel anıları anlatabilirsiniz.

Sözünüzü kesip bir şeyler anlatmıyorsa, veya soru sormuyorsa, ona yakın zamanda birlikte yaşadıklarınızı hatırlatın.
Çocuğunuzun doğru davranışlarını sayarak, bu tür davranışlarda bulunduğu zaman neler hissettiğinizi söyleyebilirsiniz.Doğru davranışlarda bulunduğu zaman kendini nasıl hissettiğini sorarak, onu konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

Çocuğunuzla neler konuşabileceğinizi en iyi siz bilirsiniz.Ben fikir olsun diye birkaç örnek veriyorum.Sadece şunlara dikkat edin:
Baştaki yumuşama halinizi bozmamaya özen gösterin.
Onu kesinlikle yargılamayın.
Onu dinleyin!Sözünü kesmeden, yorum yapmadan,"Hmmm." diyerek başınızla anlattıklarını onaylayın.
Çocuğunuzun anlattıkları hakkında yorum yapma gereği duyarsanız, önce ona bu konuda ne düşündüğünü, ne hissettiğini veya ne yapmayı planladığını sorun.

Molanız 10 dakikadan daha kısa veya daha uzun sürebilir.Saate bakarak çocuğunuzun dikkatini dağıtmayın.

Birden fazla çocuğunuz varsa, her biri için ayrı molalar olmalı.

Çocuğunuzu ne kadar iyi tanımak istiyorsanız, o kadar sık uygulayın.

Çocuğunuzla aranızdaki sevgi bağının her geçen gün daha da güçlenmesi dileğiyle...
Sevgiyle kalın.

Eda S.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder