28 Nisan 2015 Salı

Çocuklar Yaşlarına Göre Hangi Sporu Yapabilirler?


Havalar ısınmaya başladı ve artık evden çıkma zamanı geldi.Bizden çok çocukları sevindiren güzel havaları, spor yaparak değerlendirmekten daha iyisi var mı?

Çocukların ev içindeki hareketleri kışın oldukça kısıtlıydı.Alt komşu rahatsız olmasın diye koşmasına bile izin vermedik belki.Aslında koşmak, çocukların temel ihtiyaçlarından biri.Aylarca koşmayan çocukların koşmayı unuttuklarına bile şahit oldum.Bu durumda koşmayı yeniden öğreninceye kadar birkaç kere düşmeleri kaçınılmaz oluyor.Öyleyse ne yapacağız?Çocuklarımızın bol bol koşmalarına izin vereceğiz. ;)

Spor yapan çocukların kan dolaşımı hızlanıyor.Beyinlerine daha çok kan pompalandığı için beyin fonksiyonları çok daha iyi çalışıyor.Boşuna denmemiş "Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur." sözü.
Spor çocuklara kendilerini daha iyi tanımayı öğretiyor ve sosyalleşmelerine yardımcı oluyor.Hatta spor yapan çocukların, spor yapmayanlara göre çok daha mutlu olduklarını düşünüyorum.Hareket hepimize mutluluk verir.Hareket ettikçe, kendimizi daha iyi hissederiz.

Kızımla geçtiğimiz hafta sonu badminton oynadık.Topa üst üste en fazla 6 kere vurabildik.Buna rağmen kızımın mutluluğu, birlikte vakit geçirerek spor yapıyor olmamız, tek bir oyunla ne kadar çok şey kazandığımızın açık göstergesiydi.
Sadece raketi sallayıp topa vurmak için değil, sık sık gidip yere düşen topu almak için bile bacak,sırt ve kol kaslarımızı çalıştırdığımızı fark ettim.Dışarıdan basit göründüğüne bakmayın.Ertesi güne vücudunuzdaki hangi kasların en çok çalıştığını zaten anlayacaksınız. :)

Oyunu oynarken "Acaba kaç yaş üzeri için uygundur?" diye düşündüm.Oyundan hemen sonra çocukların yaşlarına göre hangi sporu yapabildiği konusunda bir araştırma yaptım.Çocukların yaşlarına göre spor faaliyetlerini şöyle sıralamışlar:

  2-3 yaş: Koşma, yakalama ve zıplama gibi temel hareketleri yapabiliyorlar. Dolayısıyla bunları içeren bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve   deneyimli kişiler eşliğinde   jimnastik eğitimi olabilir.

 4-6 yaş: Dans, yüzme, jimnastik,  ip atlama ve üç tekerlekli bisiklete  binmek gibi sporlar ideal. 

     7-10 yaş: Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis ve yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime yönlendirebilirsiniz.
   
    10 yaş sonrası: Önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, okçuluk, güreş ve küreğe başlayabilirler. Birkaç yıl sonraysa güç gerektiren boks,   tekvando ve karateye geçebilirler.

Uyarı: Çocukların vücut gelişimleri tamamlanıncaya kadar ağırlık kaldırarak spor yapmasına kesinlikle izin vermeyin! 

Bunu, sevgili pilates hocamdan öğrendim.Lütfen dikkat edelim.
Ağırlık kaldırarak spor yapan çocuklarda, uzamakta olan gövde,kol ve bacaklar, tam tersi bir güçle geriye bastırılmış olur.Dolayısıyla kemik gelişimi yavaşlar.Bu yüzden çocukların, vücut gelişimlerini tamamlayıncaya kadar ağırlık kaldırarak spor yapmaları sakıncalıdır.

Sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek dileğiyle.
Sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder