24 Nisan 2014 Perşembe

Balık tutma oyunu


Çocuklarım etkinlik kitabından balık tutma oyununu seçerek yapmamı istediler.Daha önce kartondan keserek yaptığımız balıklar tek boyutlu oldukları için ağzına taktığımız kancayı tutturmak zor olmuştu.Hatta sonra oltanın ucuna mıknatıs takarak aynı oyunu hazırlamıştım.Balıklar ağır gelip tam çekerken düşebiliyorlardı.Bu deneyimlerimizi düşünerek 3 boyutlu balıklar hazırlamayı düşündüm.
Tuvalet kağıdı rulolarını kullanarak iki farklı balık ve ahtopot hazırladım.


Balıkların kuyruklarına denk gelen uçları,diğer katından ayırmadan kestim.Gövdelerinin tam ortasında gelen alt ve üst noktaları da aynı şekilde birleşik kalacak şekilde kesmeden bıraktım.
Kızım balıkları,sulu boya ile dilediği renklerde boyadı.

Balıkların ağızlarını,her iki katta aynı hizada iğneyle deldim ve içinden üçgen şeklinde açtığım ataçları geçirdim.Atacın uçları rulonun iç tarafında kalacak şekilde bıraktım.

Tahta bir çubuğun (çöp şiş,balon veya kurabiye çubuğu kullanabilirsiniz.) ucuna kalın bir ip bağladım.İpi kısa tutmaya çalıştım.İpin ucuna,ağırlık yapması için bir kaç cam boncuk geçirdim ve atacın uçlarını iki yöne açarak ipin ucuna bağladım.Böylece tek taraflı kancanın yönünü denk getirmek için uğraşmalarına gerek kalmadı. ;)


Oynarlarken oltayı sadece balıkların ağızlarındaki ataçlara değil,ikinci katıyla birleşik bıraktığım noktalara da takabildiler.
Çubuğu iki elle tutup döndürdüklerinde, ip çubuğa dolandıkça, yakaladıkları balıkların yukarıya çıkması çocuklar için ayrı bir eğlence oldu. :)

2 yorum: